ALS heb je niet alleen

Zo op het eind van het jaar blikt iedere ondernemer terug op het afgelopen jaar en vooruit op het komende. Zo ook ik. En daarom begin ik met de titel van mijn boek “ALS heb je niet alleen”. Het boek over de verpletterende ziekte ons gezin en het relaas over mantelzorg, bracht me in 2018 de boekpresentatie, redelijke bekendheid en een aantal recensies bij diverse media:

* De telegraaf * Hanneke Tinor-Centi * leeskost * Vrouwen ondernemen * Nieuws in Assen * De blije boekenwurm *IZZ Magazine de zorg *RTV Drenthe, Cassata *Dagblad van het Noorden

2019

We zijn nu bijna twee jaar verder en daarom een terugkijkje op 2019. Omdat mijn boek en ik in 2018 veel publiciteit kregen, verkocht mijn boek goed en kwam er begin 2019 al een tweede druk! Daar was ik ontzettend blij mee. Verder was ik hier niet echt mee bezig. Meer met de dingen die ik in de volgende alinea beschrijf eigenlijk. De trots, dat ik als onbekend auteur dit bereikte, kwam pas verderop in het jaar. In het najaar drong het echt door (na dubbele rouw om mijn man en een jaar later mijn moeder) dat mijn boek een tweede druk beleefde. En weer kreeg het boek de nodige publiciteit: Bij PlusMagazine van oktober, in Libelle 46 een interview en bij Wendyonline.

Liefde…

Mariska in Plus en Libelle

Natuurlijk was dit niet het enige wat ik in 2019 beleefde. Ik zocht en kreeg een baan, want hoewel het boek goed liep kon ik daar niet van leven en verder gaf ik lezingen, wat ook nog niet hard ging. Het roer moest om, vandaar een baan. Die eindigde in november 2019. Ik besluit dan, op aanraden van een vriendin, te starten als uitvaartspreekster. Dat blijkt een goeie tip. Via een aantal uitvaartondernemers heb ik al mogen spreken (naast mijn familie waarbij ik al eerder sprak op uitvaarten). De lezingen voor zorgprofessionals lopen ineens stukken beter, in 2020 staan er al een aantal geboekt! Is dat het enige in 2019? Nee. Ik, die altijd riep nooit een man online te vinden, vond er wel één via een datingsite. Een lieve vriend, die mij en mijn kinderen omarmd heeft. Hij heeft met zijn kids een nieuwe plek gevonden in mijn hart.

2020

Ja en nu 2020. Wat zal het ons brengen? Horoscopen en voorspellingen genoeg. Ik vertrouw erop, dat mijn bedrijf zich verder positief ontwikkelt, net als ik. Na de stilstand van de afgelopen jaren heb ik zin in de vooruitgang. Meer zorgprofessionals, vooral in ALS en palliatieve zorg, laten zien vanuit mijn ervaring, dat het anders kan. Vaak gaat het op veel punten goed en soms kan het nog beter; de samenwerking tussen zorg en mantelzorg. Daar vertel ik over. In lezingen, op seminars of symposia. Wie weet kom ik de komende maanden wel bij jou in de buurt!

Uitvaartspreekster

Gelukkig 2020!

Daarnaast spreek ik op uitvaarten. Om nabestaanden te helpen een mooi afscheid te realiseren. Hier ga ik over spreken op een lezing in Utrecht, medio februari in samenwerking met Boukje Canaan, oprichter, bedenker en afscheidsfotografe bij afscheidsmomenten.nl. Hoe ziet jouw 2020 eruit?

Pin It on Pinterest