Het einde van het jaar is voor mij, net als voor velen, een periode van bezinning. Een terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik voor het nieuwe jaar. 2019. Waar blijft de tijd zou mijn moeder zeggen.

2018

Het was voor mij een zeer bewogen jaar. In willekeurige volgorde ga ik het jaar af en wel in zo’n tempo, dat het leuk blijft.

 • De presentatie van mijn boek: ALS heb je niet alleen. Een geweldig feest met kids, uitgeverij Lente, vele vrienden en bekenden. Waarbij mijn moeder nog zo prachtig op de gevoelige plaat is vastgelegd.

  mariskavangennep.nl/bezinning

  foto Monique Baptist

 • Mijn/ons verhaal verschijnt op o.a. Vrouw, in het Dagblad van het Noorden, Vrouwen-ondernemen, ik kom op de radio in het programma Cassata van RTV Drenthe en bij RTV Noord en er verschijnen recensies van mijn boek op de Blije Boekenwurm, Leeskost en de website van Hanneke Tinor-Centi.
 • ALS heb je niet alleen is overal verkrijgbaar: Bol, Bookspot, Bruna en noem maar op. Natuurlijk ook via deze website verkrijgbaar
 • Omdat het in het leven niet alleen ‘leuk’ is, deel ik ook de mindere kanten: Het is in april een jaar geleden dat Sjonny overleden is. Ik verwacht er rond zijn verjaardag en sterfdatum (deze lagen 4 dagen uit elkaar) last van te krijgen. Vergeet het maar, de hele maand april ben ik ‘slecht aanspreekbaar’.
 • In mei overlijdt mijn moeder. 82 jaar. Een respectabele leeftijd. Een mensenmens is niet meer. Door deze klap beland ik eindelijk pas echt ‘in de rouw’. Om er eigenlijk het hele jaar niet meer uit te komen. Natuurlijk heb ik bij Sjonny’s dood gerouwd en gehuild. Een jaar met een rouwband gelopen. Het is alleen of ik het me nu pas besef, dat twee belangrijke mensen in mijn leven er niet meer zijn. Nooit kan ik meer samen herinneringen ophalen. Dat doet pijn op de meest onverwachte momenten. Vooral als me gevraagd wordt of ik er al overheen ben…
 • Eén van mijn kinderen raakt depressiever dan we dachten. In verband met privacy ga ik hier niet verder op in. Het komt er alleen wel bij op de stapel van ‘zwaar in 2018’.Anti-stresstraining©
 • Om mij heen vriendinnen die het heel zwaar hebben. Borstkanker, mannen die ernstig ziek zijn, bedrijven die nog niet goed lopen (waaronder mijn eigen). De baan die echt anders bleek te zijn dan gedacht en ga maar door.
 • Zijn er dan geen leuke dingen? Zeker wel! Zie ook de eerste drie punten 😉 Een prachtige vakantie op Kreta, een coachingstraject met lieve mensen, mooie contacten in diverse netwerken. Aansluiting bij het netwerk rondom informele zorg in mijn gemeente (heel blij mee!!). De lancering van de Anti-stresstraining.

 

2019

Vooruitblik. Durf ik me daaraan te wagen? Jazeker wel. Ik ben en blijf optimistisch. Het komt allemaal goed dit jaar. Daar ga ik voor. Met als een van de hoogtepunten, dat mijn boek dit jaar een bestseller is. Dat lijkt me fantastisch om zo de mantelzorger een hart onder de riem te steken.Om te beginnen, ga ik verder met lezingen/presentaties. Zeer geschikt voor zorgprofessionals, zodat zij de andere kant van de zorg kunnen ervaren. Ik wil de brug leggen tussen zorggever en mantelzorger. Mijn eerste lezing is op 15 januari 2019 in Peize. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Een tweede pijler van mijn bedrijf is vanaf nu dat ik ben in te huren als secretaresse/management assistente. Het werk wat ik meer dan 25 jaar heb gedaan, nu als zelfstandige. Voor meer informatie neem contact op.

Ik wens je een fantastisch, gezond, gezegend, succesvol en vooral LIEFDEVOL 2019 toe! X

Pin It on Pinterest