Corona en Mantelzorger zijn

Een maand geleden schreef ik dat ik graag een luisterend oor wilde zijn voor mantelzorgers. Inmiddels heb ik (ook via Mantelzorgelijk) een aantal telefoontjes mogen hebben. Schrijnend over stervende ouders en wat je als mantelzorger mag en wat niet mag of kunt. Uiteraard kan ik en wil ik hier niet verder over details praten. Dat het niet goed gaat met mantelzorg in Nederland moge duidelijk zijn. Vaak mogen kinderen niet meer bij hun ouders komen in verpleeghuizen én als dan ook nog blijkt dat er Corona heerst…. En dan praat ik nog niet eens over de mantelzorgers die thuis voor hun dierbare partner, kind, ouder of huisgenoot zorgen.

Luisterend oor

Jonge mantelzorgers

Ouder, jazeker. Ons land telt veel jonge mantelzorgers. Vaak onbekend. Zij zijn het die hun eigen ontbijt moeten verzorgen en dan ook nog voor vader en of moeder zorgen. Dan maken ze normaal gesproken een schooldag en komen thuis om te zorgen. Nu gaan ze niet naar school en moeten hele dagen voor de ouder(s) zorgen. Hartverscheurend. Zo zijn er vele verhalen, ook van palliatief patiënten. Ik kan dus nog uren doorgaan.

Online ‘lezing’

Vandaar dat ik gestart ben om elke maandagmiddag om 13 uur een Hart onder de riem van mantelzorgers te steken. Ik noem het een lezing, omdat ik dat als spreekster offline ook gaf. Maar het woord is best wel zwaar. Via een poll op Facebook heb ik inmiddels gevraagd om een ander woord, zoals voorlezing of speech. Heb jij een aanvulling voor me? Meld het gerust, ik ben er heel blij mee!

Vanaf deze week betrek ik mijn boek (ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en Mantelzorg) er ook in. Eerder dacht ik dat het te zwaar zou zijn in deze periode waarin veel mensen overlijden, maar ik denk dat juist nu er kracht uit mijn boek gehaald kan worden. Net zo als ik kracht haalde uit het schrijven van de blogs die model gestaan hebben voor het boek.

hart onder de riem voor mantelzorgers
afscheid blog mantelzorg en corona

Hobby’s en zware stukken

Als voorbeeld, deze week heb ik het over hobby’s. Haal je oude(re) hobby’s weer uit de kast. Ga haken, breien of punniken als je dat vroeger leuk vond. Ik sprak erover in de lezing van 2e Paasdag en het staat ook in het boek. Zorg voor meerdere hobby’s, zodat je op spaarzame momenten wat leuks te doen hebt. En die wasmand staat er echt morgen ook nog wel.

Natuurlijk staan er veel zwaardere stukken en momenten in beschreven, zoals afscheid nemen. Wanneer praat je erover? Met wie praat je erover? Met de patiënt en stel dat hij of zij er absoluut niet over wil praten, wat doe je dan? Dit soort onderwerpen wil ik graag behandelen op de maandagmiddag, als daar belangstelling voor is. Ik nodig je van harte uit, om te komen kijken en om onderwerpen, vragen en tips in te brengen. We doen het deze periode met elkaar. #staysafe

Liefs, Mariska

Pin It on Pinterest