Corona, ergens werd het verwacht in Europa en ergens ook niet, althans in mijn beleving kon het nog wel even duren en zou het ‘best mee vallen’. Maar nu is het echt dichtbij. De berichten worden steeds serieuzer en vanuit Italië komen filmpjes met waarschuwingen. Corona en palliatieve mantelzorg: Voor palliatieve mantelzorgers een schrikbeeld. Stel je voor dat degene waar jij van houdt en waar je voor zorgt, dat die besmet wordt (of misschien zelfs al is) met dit virus? Wat doe je dan? In de besloten Facebookgroep die ik heb opgericht in 2015, omdat er gewoon niets was voor palliatief mantelzorgers, staan berichten over mantelzorgers die het alleen (!) willen en moeten gaan doen. Bang voor besmetting van (thuis)zorgmedewerkers, of anderen die in huis komen. Een andere mantelzorger mag slechts twee keer per dag op bezoek komen, omdat ze in het verpleeghuis bang zijn voor besmetting. Je man of vrouw zal er maar zitten.

Daarom heb ik op alle sociale media die ik gebruik al gedeeld dat ik met liefde een luisterend oor wil zijn voor mantelzorgers van palliatief patiënten. Stuur me een mail (mariska@mariskavangennep.nl), of een berichtje via Messenger/Linkedin of Instagram en ik bel je (tijden in overleg). Ik kan de situatie niet veranderen, maar wel luisteren. Uiteraard kost dit je niets, alleen tijd.

Mantelzorgevenement

Aan het begin van vorige week, leek Corona nog aardig ver weg. Er was een interview gepland in het Dagblad van het Noorden, met Sander de Hosson en ondergetekende voor het mantelzorgevenement wat gepland stond op 24 maart. Tijdens dit interview gaf Sander mij al te kennen, er rekening mee te houden dat het event wel eens verplaatst zou moeten worden. Een dag later was het al zo ver. Ik werd gebeld door de eventmanager en kreeg te horen dat het uitgesteld zou gaan worden. Een nieuwe datum was redelijk snel geprikt (met alle betrokkenen) en nu staat 23 september op de kalender. Alle mantelzorgers die zich hadden opgegeven hebben inmiddels keurig bericht gehad van de organisatie (het WZA in Assen). En mocht je willen besluiten om in september te komen, er zijn nog kaarten beschikbaar.

Jammer? Ja! Uiteraard begrijp ik zeker de ernst van de toestand en de noodzaak om dit event uit te stellen. Voor mij is het jammer, want ‘mijn verdienste’ gaat nu niet door. Het risico van ondernemerschap, zeker. Alleen ik had als spreekster nog geen grote buffer opgebouwd. Dus ben ik nu zo creatief om andere oplossingen te vinden. Deze zijn er zeker. Waar ik eerst offline mijn verhaal zou vertellen, doe ik het nu online. Natuurlijk wordt dat anders, ik ben nog zoekende hoe en wat. Want ik wil graag de relatie tussen zorg en mantelzorg verbeteren. En ik weet heel goed, dat zorgprofessionals nu eerst bezig zijn met andere taken.

 

Mariska van Gennep Mantelzorg
Sander de Hosson en Mariska van Gennep bron DVHN

Bedrijfstraining voor werkgevers en collega’s

En waar ik bezig was met een bedrijfstraining voor werkgevers en collega’s over mantelzorg en werk op te zetten, om live te gaan uitzetten: Deze wordt nu online gegeven. Een korte proefversie om te zien of dit aanslaat, via Instagram. Mocht het een succes zijn, dan wordt de training via mijn website uitgebreid. De start is op maandag 6 april. Omdat alles in de testfase is, is de prijs hier ook naar: slechts € 17,50 inclusief BTW. En o, ja, omdat het echt een TESTversie is, kunnen er slechts 25 mensen mee doen.

Opgeven kan via de knop hieronder.

Wat kun je verwachten bij deze training?

 • Alles gaat via Instagram én email. Dus geen Instagram? Niet getreurd, alles komt in je mailbox. Het is alleen wel makkelijker via Instagram, omdat er ook live momenten zullen zijn.
 • Per dag een thema:
  • Wat is mantelzorg?
  • Verbinding
  • Realiseren (wat doet dit)
  • Wat kan je doen?
 • Op de laatste dag (dag 5) een live zoom meeting waarin je onder andere vragen kunt stellen

Vragen?

Heb je vragen hierover, die mag je mailen naar mariska@mariskavangennep.nl.  Hieronder ⇓ mag je ze ook stellen, zodat anderen er van kunnen leren. En de vraag of je als mantelzorger mee mag doen? Altijd. Deze training is alleen opgezet voor werkgevers/bedrijven en collega’s, zodat zij kunnen leren wat mantelzorg allemaal met je doet en van je vraagt.

Pin It on Pinterest