Een vreemde titel voor een blog misschien, mantelzorgen binnenin je cocon. Eerlijk gezegd stond er eerst ‘vanuit je cocon’, dat heb ik aangepast. Het klopte niet. En dat is wat ik graag wil, schrijven wat klopt. Zoals het voor mij goed voelt. Zodat het bij jou goed overkomt. En vandaar: Mantelzorgen binnenin je cocon.

Langzamerhand ben ik zelf uit de cocon gekropen. Een veilige, zelfgeschapen wereld, waarvan je niet eens weet dat je hem geschapen hebt. Dat ie er überhaupt is. En toch… deze wereld bestaat echt!

Bij een palliatieve ziekte komt er zoveel op je af, dat zegt iedereen en dat is ook zo. Alleen, je merkt het nog niet direct. Er verandert veel, er gebeurt nog meer. Veel meer dan je zelf in de gaten hebt op dat moment.

mantelzorgen vanuit je cocon

Hoe ik erbij kom…

Hoe ik erbij kom is eigenlijk simpel. Ik merk dat ik zelf meer en meer ontwaak. Meer mijn eigen leven leidt, zonder de sluier eromheen. Wat me echt triggerde, was een bericht aan een mantelzorgster wiens man echt heel ziek is. Ze stuurde me de vraag of ik haar ‘niet meer wilde lastig vallen’. Natuurlijk voldoe ik onmiddelijk aan zo’n verzoek. Wat zij allemaal te verwerken heeft, staat me nog vers in het geheugen.

 

Kwartje

En ineens viel het kwartje. Ze is heel erg naar binnen gericht. In haar cocon. Haar veilige wereld. Daar mag en kan je als buitenstaander niet binnentreden. Ze kan het er niet meer bij hebben. Net als ik destijds. Meer en meer laat je de buitenwereld voor wat ie is. Storingen zijn erg vervelend. Een berichtje zoals ik stuurde, kun je normaal gesproken gewoon negeren, maar eenmaal in je cocon heb je er ‘last van’. Je wilt het niet. Punt. Niemand moet nu even aan je hoofd zeuren. Je hebt belangrijker zaken te doen. Je bent bezig met afscheid nemen van een dierbare, die langzaam verder van je wegglijdt. Dat is mantelzorgen vanuit je cocon..

veilige wereld
mantelzorg vanuit je cocon

Begrip

Met dit schrijven probeer ik begrip te kweken. Voor ‘haar’ en voor alle andere mantelzorgers van palliatieve patiënten. Daarom ben ik op mijn missie. Het verbeteren van de relatie tussen zorg en mantelzorg. Daarom en daarover spreek ik en geef ik gastles/training. Omdat mantelzorgen in mijn ogen niet vanzelfsprekend is.

 

Op de hoogte blijven?

en altijd de blogs en nieuwtjes als allereerste lezen?

Schrijf je dan hieronder in!

Pin It on Pinterest