Het begin

Mariska van Gennep

Alle begin is moeilijk is een bekend spreekwoord. Zo ook dit blog, over verleden, heden en toekomst. Want waar begin ik? Natuurlijk met je eerst een fantastisch 2020 te wensen! … Een aantal van mijn bloglezers kent mij en ons verleden al. Een aantal helemaal niet. Daarom start ik toch even bij het begin:

Het is mei 2015, als mijn man Sjonny de diagnose ALS krijgt. Een verschrikking, dat kan ik je wel vertellen. Onze wereld staat op zijn kop. Ik besluit hem weer rechtop te zetten, door als mantelzorger te gaan bloggen over wat er gebeurd in een gezin met ALS. En met succes: mijn blogs worden gepubliceerd bij Libelle en Gezondheid & Co. Hier volgt een stukje uit het allereerste blog:

Sjonny zomer 2016

“De neuroloog vroeg wat wij al wisten. Het woord ‘spierziekte’ was gevallen. Maar dat was voor ons op dat moment nog zo breed, dat we bij wijze van spreken vermoedden dat hij met een prik hier of een pilletje daar weer beter zou zijn. De neuroloog aarzelde een paar tellen en vervolgens kwam de donderklap: ”We vermoeden dat u ALS heeft. Dit is ook de reden voor de verwijzing naar Utrecht, daar is een gespecialiseerd ALS-team. Zij kunnen met zekerheid vaststellen of het zo is, maar…” De wereld om mij heen werd wazig. ALS. ALS? ALS!”

Heden

Je begrijpt dat deze periode op zijn zachtst gezegd niet makkelijk was voor ons gezin. We zijn er dan ook niet zonder kleerscheuren uitgekomen. De rouw wordt na ruim twee en een half jaar minder heftig om toch af en toe nog flink de kop op te steken. Dat merk ik aan mezelf en aan de kinderen. En passant overleed mijn moeder een jaar na Sjonny en ook dit heeft verwerkingstijd nodig. We komen er wel.

Mariska en Robert

Inmiddels zijn er wat dingen veranderd in onze situatie. De oudste twee wonen op zichzelf en hebben hun plekje gevonden. En ik heb een lieve vriend gevonden. We zijn samen op weg om de mooie dingen van het leven te ontdekken.

Toekomst

Zakelijk timmer ik hard aan de weg. De derde druk van mijn boek is in wording, ik heb in 2019 mooie lezingen mogen geven en er staan voor dit jaar al weer een aantal op de planning! Daar kunnen nog wel wat bij in de toekomst. Daarom heb ik een vraag aan jou:

Ben jij of ken jij iemand die in de palliatieve (en/of ALS) zorg werkt? Zou je diegene attenderen op mij om in te huren als spreker? DANK JE WEL!

ALS heb je niet alleen

Pin It on Pinterest